Blir vi overvåket?

DLD ble vedtatt på norsk storting i dag tirsdag 5. april - og vant med 89 mot 80 stemmer.
Direktivet pålegger medlemslandene å lagre trafikk- og lokaliseringsdata fra innbyggernes bruk av telefon,mobiltelefonbredbåndstelefone-post og internett. Det vil si informasjon om hvem som kommuniserer med hvem, hvor det kommuniseres fra, når det kommuniseres og hvordan det kommuniseres.

Formålet med direktivet er å gi politi- og påtalemyndighet et nytt verktøy for å bekjempe det medlemslandene selv definerer som ?alvorlig kriminalitet?. Hvert land kan selv avgjøre hvem som skal ha tilgang til de innsamlede dataene og hvor lenge dataene skal lagres (fra 6 til 24 måneder).

Erna Solberg forteller om hvordan informasjon om enkeltindividet ikke vil bli brukt med mindre man er mistenkt i en kriminalsak, etc. Men vi vet alle at det skjer vesentlig mye mer bak kulissene enn hva vi som publikum får se.. Vil DLD-vedtaket føre til misbruk av makt blant autoritære?

Det gjelder den e-posten du kanskje ikke skulle ha sendt, den internettsiden du ikke skulle ha vært innom, det stedet du kanskje ikke skulle ha vært i natt. Vi vil ikke ha et samfunn der alle feilgrep blir registrert og lagret. Det er masseovervåking, sa Bård Vegar Solhjell under debatten om innføringen av EU-direktivet.

Men vi nordmenn ønsker da ikke dette? Skal vi bli overvåket i et land med demokrati og ytringsfrihet? Hvor frie er vi da? Til tross for at direktivet ble vedtatt på Stortinget i dag, er det også flere partier og stortingsrepresentanter som er i mot vedtaket. Flere mener at regjeringen nå har tatt valg som gjør at generasjoner vil fordømme dem i lang tid fremover..

Regjeringen har ikke lyttet til folket, snarere tvert imot.. For å fortsette å være et land med demokrati må vi sette ned foten når saker som dette blir lempet på våre skuldre! Eller hva?

 

 

Hva er dine tanker om det nye Datalagringsdirektivet? Er du tollerant til at all data om deg blir lagret og kan tas i bruk av politi, etc.? Vi vil gjerne at du deler din mening med oss!

 

 

14 kommentarer

idaskr

05.apr.2011 kl.19:18

Lagret, ja, men ikke brukt med mindre jeg befinner meg i en situasjon der jeg er mistenkt i en sak. Justismordmessig er det genialt, for en kvalitetssikring av forklaringer! Jeg for min del har ingen problemer med overvåkningsdelen, selv om jeg skjønner prinsippet mange setter opp som motargument her.

Noe som derimot skremmer meg er hvor svakt demokratiet vårt har blitt. Etter det jeg har forstått på diverse meningsmålinger og lignende er ikke akkurat dette et forslag folket har tatt godt i mot, men allikevel kan en håndfull politikere velge å innføre vedtaket. Skremmende hvor lite makt vi egentlig har, her vi går rundt og tror vi er med på å bestemme.

kjetilrj

05.apr.2011 kl.20:28

Viktig sak dere tar opp her, fin blogg også. DLD er ett stort tap for individet, en sorgens dag for oss som følger litt med og bryr oss om begrep som Frihet, yttringsfrihet, rettsprinsipper osv... trist trist trist!

Sondre Steine

05.apr.2011 kl.22:35

Må si jeg ble positivt overrasket over bloggen deres. Dere tar for dere viktige ting som interesserer!

Jeg er i mot DLD-vedtaket for jeg mener det er mangel på respekt på folkets privatliv! Det er greit at de sier at det kun blir tatt i bruk av politiet i alvorlige saker, men når her er det nesten en garanti på brudd. Man skulle heller kun ha mulighet til å "overvåke" folk som var mistenkt på denne måten. Altså overvåket de fra de var mistenkt og ikke tidligere.

Dette går i mot demokrati på det høyeste! Få det bort!

whatthehelldoweknow

06.apr.2011 kl.00:25

Takk skal dere ha alle sammen! Vi er enda i nybegynnerfasen, men etterhvert vil det komme flere interessate temaer som folk kan ha nytte av å lese. Takk som besøkte bloggen vår - og kom mer enn gjerne igjen!!

:-)

Tina

KristinaA

06.apr.2011 kl.08:53

Veldig fin blogg, og veldig godt skrevet!

norwegianbachelor

06.apr.2011 kl.11:46

Datalagringsdirektivet er første steg mot et tillitsløst overvåkningssamfunn. Mennesket er i utgangspunktet fritt og velmenende. Datalagringsdirektivet bekrefter bare at det finnes mange redde og maktsyke mennesker i Norge. Det er også et steg mot et kommunistisk samfunn ( bolsjevismen ) slik som vi så under diktator Lenins styre i Russland.
sv ; tusentakk :)

fin blogg!

- Kristina, my open diary <3

06.apr.2011 kl.17:16

Utrolig lærerik og fin blogg !

Men jo, jeg syntes ikke noe om det jeg.. Syntes faktisk at da mister vi alt privatlivet vårt. jeg syntes rett og slett det her er helt forferdelig idiotisk, og respektløst..

Aud

06.apr.2011 kl.17:30

Fin blogg :D
Helt enig med Kristina,man mister jo rett og slett privatlivet sitt.

Sigrid

07.apr.2011 kl.13:19

Ej e virkeli mot DLD. Syns ikkje dei skal ha lagra alt vi gjer og all informasjon om oss sånn.. Trur mange (iaffal ej) vil føle mej overvåka og ubeskytta heile tida. For der finst folk der ute som faktisk kan hacke sej inn på alle lagringane og sjekke informasjon om andre folk.. og de kan vel ikkje ende bra :S

Sigrid

07.apr.2011 kl.15:01

Ej linka forresten til bloggen din i et innlegg ej he skrivd (tema:DLD) :) Håpe det var greit?

whatthehelldoweknow

07.apr.2011 kl.17:00

Sigrid:

Mer enn OK Sigrid! :) Vi trenger lesere, så litt markedsføring gir bare ett stort glis!

Silje Elisabeth

12.apr.2011 kl.11:12

Norges versjon av DLD (vedtatt av Stortinget 4. april 2011) påbyr å lagre en rekke typer data i 6 måneder. Noen av disse lagres i Norge i dag, men det er forbudt ved lov å lagre dem så lenge som 6 måneder. De data som trengs for fakturering (telefoni og mobiltelefoni) kan lagres i maksimum 3-5 måneder, øvrige data (internett, epost med mer) er det sletteplikt for.

Dette er bare litt, er mye som allerede blir lagret i dag, men ikke så lenge som 6 måneder.

Skriv en ny kommentar

whatthehelldoweknow

whatthehelldoweknow

23, Arendal

Velkommen til vår blogg! Her vil du finne emner som er litt utenom "det vanlige". Vi fokuserer mer på samfunnsrelaterte emner, og mer enn gjerne på emner som holdes bak lukkede munner. Enjoy your ride!

Kategorier

Arkiv

hits